Rendellenességek

A kiskutyát az első találkozásunkkor igyekszünk átvizsgálni. Ez a vizsgálat elsősorban az esetleges fejlődési rendellenességeket igyekszik kideríteni. Különösen tekintettel vagyunk ilyenkor kanok esetében a két heregolyó jelenlétére a herezacskóban, esetleges farkaskörmökre (a hátsó lábakon ill. lábon a négy helyett öt ujj van - az első végtagokon az öt ujj normális), lágyéksérvre, köldöksérvre, fogak állására, szem- és szemhéj fejlődési rendellenességeire, farkastorok meglétére ill. a szívre. Az említett problémák közül leggyakrabban a farkasköröm a rejtettheréjűség ill a köldöksérv valamint a szemhéj problémái fordulnak elő.

Farkasköröm esetében a gond abból származik, hogy a köröm nem kopik, ezért belenőhet a húsba, valamint a köröm beleakadhat különféle tárgyakba ez a köröm illetve maga az ujj sérüléséhez vezethet. Ezen okoknál fogva a farkasköröm műtéti eltávolítása javasolt .

Köldöksérv esetében arról van szó, hogy a hasfalon van egy kis rés ahol az izomzat "nem nőtt össze". Ezen a "lyukon" keresztül aztán különböző hasűri szervek türemkedhetnek ki a bőr alá. Ez a "szerv" általában a beleket borító zsírszövet szokott lenni, mely természetesen semmi problémát nem okoz. A baj akkor van - szerencsére ritkán - amikor bél türemkedik ki a bőr alá. Ekkor előfordulhat, hogy a bélben zajló emésztési folyamatok hatására a bél elkezd duzzadni és a hasizom szorításában a sérv ilyenkor kizáródik, amely egy erős fájdalommal és hányással járó életveszélyes állapot. Az előbbiek figyelembevételével megfontolandó a köldöksérv műtéti megszüntetése megelőzendő az esetleges - ritkán előforduló - kizáródást.

A szemhéj fejlődési rendellenességei közül előfordulhat a lógó szemhéj (pl. boxerekben) illetve a befele forduló szemhéj (klasszikusan Shar-peijekben ). A lógó szemhéj főleg a poros nyári időszakban zavarja az állatot, amikor a por beleül a lógó szemhéjba és irritálja a kötőhártyát. A befelé forduló szemhéj esetében a pillaszőrök irritálják a szaruhártyát. Ezen tünetekben megnyilvánuló esetekben a problémát műtéti úton kell megszüntetni.

A rejtettheréjűség kapcsán néhány fontos megállapítást tennünk kell.

A herék magzati életben a hasüregben foglalnak helyet és egy szalag segítségével a lágyékgyűrűn és a lágyékcsatornán keresztül "szállnak le" a herezacskóba. Előfordulhat, hogy az említett szalag rövidsége miatt a herék megrekednek a hasüregben ill. a lágyékcsatornában.

Abban az esetben, ha az egyik heregolyó "rejtett" a kankutya képes utódokat nemzeni, de utódaiban a rejtettheréjűségre való hajlamot örökíti. Ezért az ilyen kutyát a tenyésztésből ki kell zárni. Amikor egyik here sem száll le, az állat steril marad.

A kiskutyák esetében 7-8 hetes korukra (megvásárlásuk idejére) döntő többségüknél a herék már a herezacskóban helyezkednek el. A le nem szállt herék esetében az állt 3 hónapos koráig lehetőség van - mérsékelt eredménnyel kecsegtető - gyógyszeres kezelésre annak érdekében, hogy a herét(ket) leszállásra bírjuk. Amennyiben egyik vagy mindkét here "nem szállt le", az állat idősebb korára előfordulhat azok daganatos elváltozása, mely fokozott női nemi hormon termelődéssel, ezáltal kétoldali szimmetrikus szőrhullással jár. Mindezek figyelembevételével a rendellenes helyen található here műtéti eltávolítása javasolt .

RocketTheme Joomla Templates