Kullancs- bolha - atka ellenes védekezés

Fontos kérdéskör a bolha- és a kullancs elleni védekezés is.
A bolhásság az egész évet végigkísérő probléma, nem figyelhető meg szezonalitás, mint a kullancs esetében. Beszélhetünk külön kutya- külön macska- és emberi bolháról is. A gazda fajlagosság azonban nem szoros, egyik faj bolhája a másik fajon nyugodtan megélhet.
A kifejlett egyedek általában a gazdaállat környezetében tartózkodnak, csak vérszívás céljából keresik fel a gazdaállatot. Kb 0,5 mm nagyságú szürkésfehér petéiket is általában a környezetbe rakják. Ezekből kelnek ki a bolhaürülékkel táplálkozó féregszerű, szőrös lárvák melyek a fekete színű bolhaürülékkel táplálkoznak. A lárvák többször vedlenek, majd bebábozódnak. A bábból alakulnak ki aztán a kifejlett bolhák melyek néhány mm nagyságú, oldalirányból lapított testű, szárnyatlan rovarok.
A petékből a kifejlett bolha kialakulásáig kb. 1-2 hónap telik el.

A bolhák kártétele az alábbiakban foglalható össze:

 • vérszívásukkal, mászkálásukkal nyugtalanítják az állatot
 • a kutya- és a macskabolha fejlődése során elősegíti a kutya uborkamag képű galandférgének fejlődését (vagyis a bolhairtással egyidejűleg féregtelenítenünk is kell)
 • a bolha nyálában levő fehérje vérszíváskor a kutya vérébe kerülve allergiás reakciót, bolhaekcémát idézhet elő. Ekkor az állat rövid idő alatt, általában a comb tájékán húsig rágja magát az erős viszkető érzés miatt. Ekkor mindenképpen forduljunk állatorvoshoz.

A bolhák elleni védekezés és megelőzés fontos dolog! Milyen jelek utalhatnak kedvencünk bolhásságára?
vakarózás (sokan a vakarózás meglétéből egyértelműen bolhásságra következtetnek, pedig számtalan egyéb betegség járhat még vakarózással)
a kutya szőre között fekete koromszerű, nem mozgó "képleteket" lehet megfigyelni. Ez a bolhaürülék, mely az elfogyasztott vértől fekete.
az állat testén magát a bolhát találjuk meg, mely a szőr megmozgatására gyorsan eltűnik a "sűrűben"

A bolhák kiirtásának végrehajtásához figyelembe kell vennünk azt a tényt, hogy a környezetben élő bolhapopuláció 97%-a míg a kedvenceinkben pusztán csak annak töredéke. A „bolhacsalád tartós kiirtásakor az alábbi szempontokat kell figyelembe vennünk:

 • nem maradhat kezeletlen állat (kutya, macska) mert ezekben a gazdákban továbbra is túlélnek/táplálkoznak a bolhák, míg a kezeltekben elpusztulnak, így Kőmíves Kelemen helyzetébe kerülünk Déva váránál vagyis míg az egyik állatban irtunk a másikban addig bolhát szaporítunk
 • a kezeléshez megbízható, hatásos ÁLLATORVOSNÁL vagy ÁLLATPATIKÁBAN vásárolt elsősorban TABLETTÁS készítményt válasszunk
 • tartsuk be a termék pontos hatásidejét és annak lejáratkor késedelem nélkül ismételjük meg azt, ellenkező esetben a késedelem időtartama alatt újból felerősítjük az addig következmények nélkül fejlődni képes a bolha populációt
 • a kezelés hossza annál tovább tart, minél régebb óta áll fenn a probléma, de nem friss fertőzés esetén min 12-15 hétig.
 • a környezet kezelése szükségtelen és kilátástalan a normál higiéniai teendőkön kívül, véleményünk szerint szükségtelen a környezet vegyszerrel történő kezelése
 • a kezelt állatok fogják felszámolni a bolhásságot azáltal, hogy a bennük táplálkozni akaró fejlődési alakok elpusztulnak, ha elég hosszú a terápia ideje, felmorzsolódik az egész populáció
 • az amúgy velünk együtt élő – de bolhássá lett – állatot soha ne távolítsuk el a környezetéből, mert a bolhák velünk maradnak és minket fognak – egyéb célpont nélkül – csípni
 • soha ne induljunk ki abból, hogy a tablettás készítmény beadása után röviddel a kedvencünk bolha mentes lesz, mert a környezetben továbbra is ott állomásozik a „sereg” zöme

Különböző minőségű és áru készítmények állnak rendelkezésre. Az alábbiakban konkrét készítmények említése nélkül néhány általános információval szeretnénk szolgálni.


Sajnos a kereskedelemben kapható szerek formájukban sokszor idejétmúltak, korszerűtlenek. Ezek közé sorolhatjuk a porokat, de ide tartoznak a samponok és a bolhairtó nyakörvek is. Sajnos ma már nem javasolhatók a korábban (több évtizede akár) még jól működő, de mára hatóanyagaikban elavult spot-on (ampullás) készítmények sem.
Sajnos mindezek mellé társul sokszor a hatásidő téves ismertetése is.
Gyakran a legalapvetőbb gyógyszertani ismeretek teljes hiányában mondanak véleményt „jól értesültek” üzleti- és egyéb érdekekből, KÁRTÉKONY- HAMIS információkat terjesztve elriasztják a gazdikat a tablettás készítmények megvásárlásától ezáltal az érdemi védekezéstől is.

Az alábbiakban néhány gyakran hallott állítást és cáfolatot osztanánk meg:

 • „a tabletták nem adhatók kölyök állatoknak” - a tabletták már fiatal, 8 hetes kölyköknek is adhatók, akár többszörösen is túladagolva, mellékhatás nélkül. Mindegyik piacon levő tablettát 5-szörös túladagolásban tesztelték folytatólagosan 8 hetes kor feletti kölyök kutyákban és mellékhatást nem tapasztaltak.
 • „a tabletta májkárosító” – mondják ezt, a leggyakrabban használt, 12 hétig ható készítményre, pedig kevesebb mint 1%-a bomlik le a májban…
 • „ ugyanerről a szerről állítják, hogy epilepsziát okoz” – pedig be sem jut a hatóanyag a központi idegrendszerbe, át sem jut a vér/agy gáton.


Összefoglalva kérjük Önöket, hogy ne higgyenek a fogadatlan prókátoroknak ez ügyben, hanem ahogy mondani szokták, kérdezzék meg kezelő (állat)orvosukat, (állat)gyógyszerészüket.
NE INDULJUNK KI A REKLÁMOKBÓL. AZ IGAZÁN JÓ (ÚJ) SZEREK NEM REKLÁMOZHATÓK, mert hatóanyagaik vénykötelesek (természetesen állatgyógyszertárakban, rendelőkben az állatorvosok kiadják azokat) és szabadalmi oltalom alatt állnak minimum 10 évig.

 A bolhákkal szemben leghatékonyabban a tablettás készítmények válnak be leginkább, melyeket evés közben kell beadni, általában jól ízesítettek kedvencük szívesen elfogadja. A bolhák elpusztulása a gazda állatban egy napon belül bekövetkezik.
Az alábbiakban egy táblázat segítségével szeretnénk összehasonlítani a korszerű tablettás készítmények és a régi spot-on típusú szerek főbb jellemzőit.

  Tabletta spot-on készítmény
Hatásminőség szinte 100% korlátozott, elavult hatóanyag
Alkalmazhatóság egyszerűen beadható, jól ízesített készítmények sokszor nehézkes a rácsepegtetés főleg macskában
A környezetet szennyezheti-e a készítmény? Közegészségügyi kérdések nincs a környezetre és a gazda bőrére gyakorolt hatása a környezetet terhelheti, kapcsolatba kerülhet a gazda bőrfelületeivel
Fürdetés hatása a készítményre a hatásidő alatt bármikor nincs a hatóanyagot kivonja a bőr zsiradékából ezáltal tönkreteszi azt
Mellékhatás érdemi mellékhatás nincs, 8 hetes kortól, többszörösen túladagolva is alkalmazhatók, adhatók zömmel vemhes- és szoptató állatoknak is. (Bravecto) bizonyos típusoknál a rácsepegtetés helyén bőrirritáció léphet fel, sok közülük életveszélyes macskára, akár közvetetten is
Hatásidő 4-12 hét készítménytől függően (bolha- kullancs ellen) leírás szerint maximum 4 hét kullancs- és 8 hét korlátozott hatás bolha ellen, készítménytől függően
Ár időarányosan olcsóbbak a spot-on készítmények zöménél  nem nyújtanak árelőnyt a rosszabb hatás ellenére sem a tablettákhoz képest

 Az újabb bolha- kullancs ellen ható szerek megjelenésének körülményeiről, típusaikról, használatukról külön olvashatnak a kullanccsal kapcsolatos rész után.

A kullancsok legnagyobb kártételüket a vérszívásukon túl két betegség, a babesiosis és a lyme-kór terjesztésével okozzák.


A kullancsok akár egész évben jelen lehetnek, de mindenképpen megfigyelhetünk egy tavaszi és egy őszi szezont, mikor fokozott számban jelennek meg a parkokban, erdőkben, mezőkön.
A tavaszi időszak az időjárástól függően általában március második felétől májusig, míg az őszi szezon augusztus végétől novemberig tart.
A klímaváltozás hatására sajnos az évszakok eltűntek, a kullancsok így télen sem pusztulnak el, kártételükre már télen is számítanunk kell, ezért a védekezés ellenük is egész évben javasolt.


A kullancsok hím és női egyede is vérszívó, csak a hím a háti pajzsa miatt nem tud annyi vért szívni mint a nőstény. A vérszívás után a nőstény akár az 1-2 cm-es nagyságot is elérheti.
A vérszívás közben megtermékenyített nőstény a talajon rakja le több ezer petéjét, majd elpusztul. A petékből kelnek ki a lárvák, melyek hasonlóak a kifejlett kullancshoz, csak kevesebb lábuk van.

A lárvák csúszómászókon, erdei kisemlősökön, madarakon táplálkoznak. Vérszívás után nymphává alakulnak, mely szinte már kifejlett kullancs, csak kisebb annál. A nymphák erdei vadakon szívnak vért, majd ezt követően kifejlett kullanccsá vedlenek. A kifejlett egyedek szívnak vért az embertől is és kutyánkból is.
Mindegyik fejlődési alak életében csak egyszer szív vért. A hazánkban előforduló kullancsok mindegyike un. háromgazdás kullancs, mert mindegyik fejlődési formája más egyeden szív vért!
A kullancsok a kutyára (illetve az emberre) a közvélekedéssel ellentétben nem esnek rá, hanem az állat mozgása során általa érintett ágakon, fűszálakon rejtőző élősködők közvetlenül kerülnek rá a testfelületre.

A kullancsok fénykerülők, vagyis vérszívásuk helyéül egy fénytől védett helyet keresnek az áldozat testén. Megtelepedésükkor nem azonnal "öklendezik be" a kutya vérébe az esetlegesen bennük levő kórokozókat, hanem több óra múlva. (egyetemi oktatónk izotópos kutatásai szerint 3,5 óra múlva) A vérszívás megkezdése előtt az áldozat nyirokkeringéséből táplálkoznak. (ezt használják ki a tablettás készítmények, mert hatóanyagaik a nyirokkeringésbe is bekerülnek) Innentől kezdve minél több időt tölt a gazdaállaton vérszívással a kullancs, annál nagyobb esély van arra, hogy meg is fertőzhesse kutyánkat. Ezért célszerű minél hamarabb, és minél kíméletesebben eltávolítani az élősködőt.


Soha ne "szorongassuk meg" kiszedéskor a kullancsot, soha ne rétegezzünk fölé krémet, mert agóniájakor jó eséllyel átadja kutyánknak az általa hordozott betegséget.
A gyógyszertárakban lehet vásárolni hosszú élettartamú, fémből készült, rugós kullancskiszedő csipeszt, mellyel a kullancsot közvetlenül a fej mögött megragadva, enyhe húzás mellett megtekerve (mindegy milyen irányban) könnyen eltávolíthatjuk. Állatorvosoknál kapható a műanyag, rövidebb élettartamú kullancskiszedő kanál is, mellyel szintén egyszerűen és kíméletesen el tudjuk távolítani a kullancsot.


A kullancs ellenes tabletták hatása alatt levő állatba fúródott kullancsok órákon belül elpusztulnak, kiszáradnak, széttöredeznek. Ebben az esetben eltávolításuk nehézkes, de foglalkoznunk nem kell velük.
A kullancsok ellen - a védőoltáson túl, mellyel a kullancsokat nem tartjuk távol, csak az általuk esetlegesen beoltott betegség kialakulását előzzük meg – védekeznünk kell lehetőség szerint egész évben de különösképpen a tavaszi és az őszi szezon időszakában.

Ezúton szeretnénk eloszlatni azt a közvélekedést, hogy a lyme kór ellen beoltott kutyában nem kell kullancs ellen védekezni!
A védőoltás beadása NEM HELYETTESÍTI a védekezést, ha választanunk kell az oltás és a védekezés között akkor mindig a védekezést válasszuk először és csak másodsorban az oltást. (persze együtt a legjobb…)
A védekezéshez rendelkezésre állnak a bolhásságnál már tárgyalt készítmény típusok.


A kereskedelemben is kapható újabb generációs kullancs- és bolha ellenes nyakörvek (szürke színben, 7-8 hónapos hatással elvileg) statisztikailag jelentősebben rosszabbul teljesítenek a védelem minőségét tekintve mint a tabletták. Itt a hatás mechanizmus új (bőrbe oldódik a hatóanyag a nyakörvből kiindulva) de a hatóanyag sajnos régi, így a kullancsok már zömmel rezisztensek vele szemben.


UPDATE, 2022:
TÖRTÉNETI ÁTTEKINTÉS, HASZNOS GYAKORLATI INFORMÁCIÓK
  Az alábbi tájékoztatóval szeretnénk segíteni az eligazodást a kullancs ellen (is) ható szerek között rengeteg félreértést is eloszlatva

Évekkel ezelőtt a védekezés lehetőségei sokkal korlátozottabbak voltak. Pusztán csak külsőleg védekezhettünk rácsepegtető oldatokkal, nyakörvekkel és egyéb módon is.
Sajnos ezeknek a szereknek hatóanyagai felett eljárt az idő és 2014-re eljutottunk oda, hogy sok kutyát nem tudtunk megvédeni a kullancsoktól még ezeknek a szereknek a kombinációival sem.
Szerencsére ebben az évben megjelent egy új hatóanyag csoport mellyel szemben a kullancsok nem tudtak - egyelőre - ellenállást felmutatni.
Ezeket a hatóanyagokat az újonnan megjelent tabletták tartalmazták.


Egyidejűleg két készítmény jelent meg a piacon. A döntésünket, hogy melyik szer mellett tegyük le a voksunkat sok szempont befolyásolta.
Rövid idő alatt pusztítsa el a kullancsot, a hatóanyag legyen veszélytelen, adható legyen a macskának is

(A macska sokkal érzékenyebb ezekre a hatóanyagokra mint a kutya, ezért a macskának való adhatóság egyben a szer nagyobb biztonságosságát is jelzi; gondoljunk csak bele, hogy a kereskedelemben kapható klasszikus spot-on készítmények közül többet macskára csak pusztán rácseppentve az állat biztos halálát okozzák. De a macska elpusztulásához akár elég lehet a szerrel való közvetlen kapcsolat is. (kezelt kutyához való dörgölőzés pld)
Biztonságosan adhatjuk vemhes- és szoptató szukának is, legyen széles a terápiás sávja akár ötszörös túladagolás se okozzon problémákat.
Ez a szer volt a BRAVECTO.
A készítmény a  kullancs vérszívása előtt elpusztítja a kártevőt. 


A bőrbe fúródást követően néhány órán belül - mielőtt esélye lenne átadni kedvencünknek az általa hordozott betegséget - a kullancs elpusztul, mivel az általa vérszívás előtt elfogyasztott nyirok is tartalmazza a hatóanyagot.
Majd a kullancs kiszárad, elporlad, nincs vele további teendőnk.
Kipróbálását követően meggyőződtünk róla, hogy tökéletesen működik a teljes hatásidő alatt és mindazokat a kritériumokat teljesíti amiket fentebb említettünk. 

12 hetes folyamatos hatást biztosít bolha –kullancs- atka ellen is. Sokan tévesen három hónapos határidővel számolnak holott a három hónap valójában 13 hetet jelent. Fontos, hogy pontosan betartjuk a hatásidőt!
A termék leírásában szereplő barna kutyakullancs elleni nyolc hetes hatás a mi éghajlati viszonyaink között egyelőre indifferens, mivel a fenti kullancsfaj Magyarországon jelenleg nem fordul elő.
A tabletták a kiváló hatásminőségük mellett abból a szempontból is előnyösek, hogy nem kell külsőleg esetleg érzékeny bőrű kutyákat kezelnünk, nem teszi tönkre hatásukat a fürdetés, a család és főleg annak gyermek tagjai biztonságban vannak, nem kerülnek közvetlen kapcsolatba a hatóanyaggal, nem kerül az ágyukba mikor együtt alszanak kedvencükkel.
A kutyán- és macskán alkalmazott transzdermális oldatok BRAVECTO dog- cat spot on, Stronghold plus spot on) szinte órák alatt a bőrön át bediffundálnak a testnedvekbe,  így hatásukat később nem befolyásolja sem a fürdetés sem a csapadék, nem kerül a hatóanyaguk ezt követően kontaktusba az állat környezetével.


Sajnos 2007-ben elindult egy tendencia, hogy gyógyszernek minősülő készítmények legálisan  megvásárolhatók lettek állatkereskedésekben is.
Sokszor alapesetben sem az eladó sem a gazda - gyógyszertani ismeretek nélkül -  nem tud könnyen kiigazodni a többször azonos hatóanyagot tartalmazó számtalan készítmény között.
Ezek a termékek jellemzően régebbi, mára már korszerűtlenné vált hatóanyagokat tartalmaznak ezért hatásuk megkérdőjelezhető.

Az újonnan kifejlesztett hatóanyagok - mint a fenti tabletták hatóanyagai is - a megjelenést követően 10 évig szabadalmi oltalom alatt állnak, készítmények vénykötelesek és csak állatorvosoknál és állatgyógyszertárakban hozzáférhetők.
Ezeket így reklámokban hirdetésekben népszerűsíteni nem lehet.


Soha ne induljanak ki a hirdetésekben hallott információból mindig konzultáljunk állatorvosokkal illetve kérjenek szaktanácsot állatgyógyszertárakban.
Véleményünk szerint a gyógyszerforgalmazás szakszerű platformjai az állatorvosi rendelők és az állatgyógyszertárak.
A rengeteg interneten keringő rémhírrel és bizonyos fórumokon terjesztett képtelen állításokkal szemben ezek a szerek teljesen veszélytelenek, az általunk értékesített több tízezer tabletta használata során sem tapasztaltunk érdemi mellékhatásokat.


2017-ben megjelent a BRAVECTO transzdermális oldat is kutyák és macskák részére.
Így azok a kutyák is teljes értékűen kezelhetővé váltak bőrre csepegtető oldat segítségével akik nem fogadták szívesen az ízesített  tablettát.
A macskák számára is lehetővé vált így a korszerű, egyszerűen használható, biztonságos, kiválóan működő szer használata. 

Az oldat technikailag hasonló a kereskedelemben kapható rácsepegtető folyadékokhoz, de hatásában és annak minőségében élesen elkülönül azoktól, semmiképpen nem tekinthető velük hasonlónak, pusztán csak az alkalmazás technikája azonos.
A BRAVECTO  transzdermális (bőrön át a szervezetbe jutó) oldat hatásminősége teljesen megegyezik a tablettás készítménnyel pusztán csak alkalmazásának módja tér el attól.

Felhívnánk a gazdik figyelmét, hogy a tubus kinyitása eltér a megszokottól.
A tubust kupakkal felfelé tartva majd a kupakot az óramutató járásával elfordítva, nyílik ki az ampulla. A pipetta kupakjának a tetején keletkezik a „lyuk” amin keresztül az oldatot a kutya bőrére tudjuk csepegtetni passzívan, a nyak területén a lapockák között a szőrt szétválasztva a folyadék bedörzsölése nélkül.
Fontos, hogy az ampulla kupakja a helyén marad nem lehet elválasztani azt az ampulla testétől.


Néhány évvel a BRAVECTO megjelenése után kezdtük használni a SIMPARICA tablettát is. Ennek a dobozában 3 db tabletta van és tablettánként 5 hetes hatásidővel rendelkezik bolha- kullancs- atka ellen. A készítmény kiválóan ízesített szinte minden kutya azonnal elfogyasztja. Versenyképes árával, kiváló hatásával méltó társa lett a Bravectonak.
A készítmény hatóanyaga szintén biztonságos, a BRAVECTO-hoz hasonlóan alkalmazható a macskában is. A hatóanyagot tartalmazó rácsepegtető oldat neve stronghold plus, mely öt hetes hatásidőt biztosít macskában bolha pete- lárva- felnőtt bolha- kullancs- atka és a férgek egy része ellen is.


A tabletták- és a hatóanyagoknak megfelelő rácsepegtető oldatok használatát egész évben folyamatosan 12-illetve 5 hetente javasoljuk.
Mindegyik fent említett készítmény biztonságosan alkalmazható kölyök állatokban is már 8 HETES KORTÓL.


  2021. Júliusában újabb innovatív szer került a piacra macskák részére. NEXGARD COMBO CAT transzdermális oldat két méretben 2,5kg-ig ill- 2,5-7,5kg közötti macskák részére. Az oldat 4 HETES hatást biztosít szinte minden érdemi külső- és belső parazita (kullancs, bolha, atka, fülrühatka stb.) ellen ugyanakkor TELJESÉRTÉKŰ FÉREGHAJTÓ is egyúttal, galandféreg    ellenes hatással is . Így "megúszható" használatával a féreghajtó tabletták beadásakor sokszor tapasztalt küzdelem a macskával.

 

Sajnos a klímaváltozás hatására szinte megszűntek az évszakok, nincsenek tartós hideg telek így a kullancsok kártételére egész évben számítanunk kell.
A fő szezon azonban továbbra is a tavasz és az ősz maradt.
A tablettákat mindig evés közben vagy után sosem üres gyomorra adva alkalmazzuk.

 

Javasoljuk hogy a naptárba mindig azt az időpontot jegyezzék be amikor azt majd következőleg alkalmazni kell. Tehát a beadást követően 4- 5- illetve 12 hétre előre.
Szerencsére ma már mondhatjuk azt, hogy szinte csak a gazdán múlik, hogy kutyája egész évben kullancs mentes legyen még a legfertőzöttebb területeken is.
Csak egy dolgot kell szem előtt tartanunk,  időben alkalmazni a tablettát/oldatot.


Az általunk használt, fentebb tárgyalt és nevesített készítményeken túl a piacon ma már szinte minden mértékadó állatgyógyszergyárnak megtalálható bolha- és kullancs ellen ható tablettás készítménye az újonnan felfedezett hatóanyag csoport egyik tagját használva fegyverként a kártevők ellen.

RocketTheme Joomla Templates