Hírek

AKTUÁLIS

 

 

Mi a teendőnk az ebek bejelentése kapcsán?

 

 

 

A médiákból és szájról-szájra egyre többet hallani, hogy be kell jelenteni kutyánkat a hatóságoknál. Erről adnánk pár gondolatnyi tájékoztatást az alábbiakban:

 

A területileg illetékes önkormányzatokat jogszabály kötelezi arra, hogy az illetékességi területükön élő ebeket összeírja, és arról nyilvántartást vezessen. A jogszabály ezt a kötelezettséget minimum 3 évente írja elő. Hatályba lépése 2012.01. 01-ével történt, így a határidő 2015.01.01-én lejárt. Az illetékes önkormányzat nem halogathatja tovább a végrehajtást.... Erre településenként más-más megoldást választanak az önkormányzatok.

 

 

A kutya tulajdonosának, tartójának a kötelezettsége:

 

Amennyiben az illetékes önkormányzat bármilyen formában megkeresi ( levél, összeíró megbízott, médiában felhívás, vagy egyéb "helyben szokásos módon", stb.. ), köteles a kért adatokat bejelenteni, illetve az önkormányzat rendelkezésére bocsátani. Amennyiben ezt nem teszi meg ( és van kutyája ), számíthat bírság kiszabására.

Tehát az összeírás az önkormányzat jogszabályban előírt kötelezettsége, nem pedig a kutya tulajdonosának (tartójának) vagy állatorvosának illetve más személynek a felhívás nélküli bejelentési kötelezettsége.

 

 

RocketTheme Joomla Templates