Oltás

Oltási program - Állatorcos Sopron, ÁllatpatikaA kutya féregtelenítését követő legfontosabb feladat az oltási program elindítása illetve még a tenyésztőnél elkezdett oltási sor folytatása. Ha vásárolt kiskutyánk már rendelkezik védőoltással a következő oltást az előzőhöz képest két hét elteltével kaphatja meg.

A különböző rendelőkben alkalmazott oltási programok eltérhetnek egymástól. A rendelőnkben alkalmazott mindenkori oltási sor figyelembe veszi az aktuális járványtani helyzetet, a gyártók javaslatait, a gazdik igényeit illetve a több mint egy évtizedes gyakorlati tapasztalatokat valamint - veszettség esetében - a törvényi előírásokat.

 

A következőkben két oltási programot részletezünk, egyik esetben a lyme oltás is szerepel a programban, míg a másik program ezt a betegséget nem tartalmazza. Fontos tényként közölnünk kell, hogy bármely beadott két védőoltás között legalább két hétnek el kell telnie ! (lyme esetén az első évben beadott két védőoltás között 3-4 hét a várakozási idő )

Az állat kora
 Oltási sor Lyme nélkül
 Lyme-ot is tartalmazó program
 6-8 hetes kor
 Parvo I.
 Parvo I.
 8-10 hetes kor
 Kombi I.
 Kombi I.
 10-12 hetes kor
 - Lyme I.
 12-14 hetes kor
(3 hónapos kor felett)
 Parvo II.
 Parvo II:
 14-16 hetes kor
 Kombi II.
 Kombi II.
 16-18 hetes kor
 Veszettség I.
 Lyme II.
 18-20 hetes kor
 - Veszettség I.
 Az állat fél éves kora
 Veszettség II.
 Veszettség II.

 

A táblázatban feltüntetett életkorok tájékoztató jellegűek, az oltási programban mindig alkalmazkodunk az állat aktuális életkorához és a korábban (pl. a tenyésztőnél vagy más állatorvosok által ) beadott védőoltások meglétéhez! Az első évben beadott védőoltások egy év elteltével "lejárnak", így azokat fel kell frissíteni .

Ez természetesen nem jár a teljes oltási sor megismétlésével, elegendő a veszettséget és az egyéb betegségek elleni kórokozókat tartalmazó kombinált oltást egy alkalommal beadni. Abban az esetben ha a gazdi külön szeretné beadatni ezt a két injekciót, a veszettség oltásra a második veszettség oltást követő egy év múlva, míg a kombinált oltásra a második kombinált oltást követő egy év múlva kerülhet sor.

 

Lehetőség van olyan vakcina használatára is, amelyik gyárilag egyben tartalmazza a veszettség elölt vírusát és a többi betegség (kombinált) gyengített kórokozóját is. Ezt az oltást hívjuk veszettséggel kombinált védőoltásnak. Az oltás alkalmazása semmilyen hátránnyal nem jár a kutyára nézve, legfeljebb a gazdi spórol meg némi pénzt ezzel a módozattal.

Ezen védőoltás beadására - mellyel tehát mind a veszettség, mind pedig a - lyme kivételével - az egyéb betegségek elleni immunitás felfrissítésre kerül, a második kombinált oltás (ld. táblázat), beadását követő egy év múlva kerül sor. ( a veszettséggel kombinált vakcinát egy éves kor alatti kutyáknál nem használjuk, mivel jogszabály írja elő, hogy első életévében a kiskutyát két alakalommal kell veszettség elleni immunizálásban részesíteni monovalens, tehát csak veszettség komponenst tartalmazó vakcinával)

Azon kutyák esetében, melyek lyme elleni immunizálásban részesültek az évenként egyszer beadott lyme ismétlő oltás időpontja a tavaszi kullancsszezont megelőző időszak, tehát március első fele.

Minden évben, ahogy kutyánkat veszettség ellen oltjuk (akár kombinációban akár önmagában) jogszabályi előírás alapján, de önmagunk érdekében évente egy alkalommal kötelező kutyánkat parazitaellenes kezelésben (féreghajtás) részesítenünk!

RocketTheme Joomla Templates