Kullancsok

Sopronban és környékén a legnagyobb problémát azonban a kullancs által terjesztett megbetegedések okozzák. (a kullancsokkal kapcsolatos külső védekezésről a bolha-kullancs fejezetben lesz szó itt most a két kullancs által terjesztett betegséget ismertetjük)

Két betegséget kell ennek kapcsán megemlítenünk, ezek közül az egyik a közegészségügyből már jól ismert Lyme-kór , a másik pedig az újabban már emberek kapcsán is emlegetett babesiosis .

 

Ha a két betegséget összehasonlítjuk, a legtöbb paraméterben ellentétes jelleget tapasztalunk.

 

 Kórokozó
Lappangási idő
Betegség jellege
Kezelhetőség
Felismerhetőség
Lyme
BaktériumVáltozó, akár évek is
Alattomos, több forma
Nehezen kezelhető
Csak vérvizsgálattal
Babesia
Egysejtű parazita
Kb. egy hét
Agresszív
Általában jól kezelhető
Néhány nap után jelentkező tünetek

 

A babesia egy egysejtű parazita melyet a vele fertőzött kullancs olt be a kutyába.(az emberben jól ismert malária kórokozója is az egysejtű paraziták közé tartozik) A megfertőződést követően kb. egy hét múlva alakul ki a betegség. A betegség kezdetben tünetszegény, pusztán az állat levertségében, étvágytalanságában nyilvánul meg általában láz mellett, de néha nélküle. Néhány nap után azonban a kórokozó által megtámadott vörösvérsejtek egyre nagyobb számban esnek szét, és a belőlük kiszabaduló, majd a vese által a vizeletbe kiválasztott jelentős mennyiségű vérfestéket a vese már nem tudja visszaszívni, így az kólaszerűen festi meg a vizeletet. Még ebben a stádiumban is jól kezelhető gyógyszeresen (általában egyetlen injekcióval) a betegség. Amennyiben a kutya nem kerül állatorvoshoz besárgul és - kezelés nélkül 100% eséllyel - 5-6 nap alatt elhullik. Le kell szögeznünk, hogy a babesiosis - a szövődményes eseteket kivéve - jól kezelhető betegség, amennyiben a kutya idejében állatorvoshoz kerül.

A betegség kezelésekor alkalmazott gyógyszer (injekció) alkalmas egészséges állatok babesia elleni gyógyszeres megelőző védelemben való részesítésére is! ( nem a kutya immunrendszere termel ellenanyagot a kórokozó ellen, hanem a beadott gyógyszer van jelen a szervezetben hetekig) A védelem ilyenkor 3-4 hétig tart .

 

Mikor célszerű kérni az injekciós betegségmegelőzést?

 • ha nincs kedvünk idegeskedni akár csak egyetlen kullancs eltávolítását követően is egy hétig
 • ha a megelőző héten (a betegség lappangási idejében) kutyánkból jelentős számú kullancsot távolítottunk el (ez esetben javasolt a gyógyszer beadása)
 • az elkövetkező néhány hétben kutyánk olyan helyen lesz, ahol számítani lehet a kullancsok jelentősebb kártételére

Fontos dolog, hogy az említett gyógyszer beadását eseti jelleggel javasoljuk, nem pedig 3-4 hetente folyamatosan a kullancsszezonban.

 

Említést kell tennünk a gyógyszer néhány - a babesiosis kockázatával szemben azonban eltörpülő - mellékhatásáról is:

 • a beadáskor néhány másodperces csípő érzés
 • a beadást követően esetleg fellépő hányás, nyálzás
 • a beadás helyén hetek múlva kialakuló csomó, mely néhány hét alatt általában nyom nélkül elmúlik.

A lyme a kullancs által közvetített fertőzést követően - melyet általában nem jelez vándorló bőrpír (mint az ember esetében) - nagyon változatos idő múlva alakulhat betegséggé. Az is előfordul, hogy a megfertőződést követően az állat egész élete során nem alakul ki a betegség.

 

A betegség az állat életét ritkán veszélyezteti, de kutyánk szervezetét megnyomoríthatja. Több formában jelentkezhet:

 • heveny lyme (lázzal vagy lázmentesen, rossz általános állapot mellett)
 • ízületi forma (egy v. több ízület gyulladása végtagokon, csigolyák közt, állkapocs ízület stb.), változatos tüneteket okozva
 • idegrendszeri forma (akár epilepszia-szerű rohamok kíséretében)
 • sz??vbelhártya gyulladás stb.

A laborvizsgálatok eredményét mindig a tünetekkel együtt kell értékelnünk, hogy el tudjuk különíteni a kórokozóval történt fertőződést a lyme megbetegedéstől!

A fertőzöttség és a betegség kezelése is hosszadalmas antibiotikum kúrával, 1-1,5 havonta kontroll laborvizsgálattal jár. Az antibiotikum szedése a negatív laborvizsgálati eredmény eléréséig tart.

Lyme-kór ellen kutyában érdekes módon már évek óta létezik védőoltás . Az oltás nem képezi az alap oltási sor részét, de beadása mindenképp javasolt azon kutyák esetében, amelyeknek esélyük van a kullancsokkal való találkozásra.

Mielőtt azonban döntést hoznánk az oltással kapcsolatban, néhány dolgot figyelembe kell vennünk!

 • a védőoltást első alkalommal (ez lehet az állat akár több éves kora is) két alkalommal kell beadnunk 3-4 hetes időközzel
 • mivel a v??delem időtartama kb. 9 hónap, így az alap oltásokat követően mindig tavasszal, március elején célszerű évente egyszer megismételni, védelmet nyújtva kutyánknak az egész (tavaszi és őszi) kullancsszezonra.
 • az oltást célszerű olyan kutyáknak beadni, melyekben még nem voltak kullancsok, így biztosan nem fertőződtek még meg a betegséggel. Azoknál a kutyáknál melyekben már több kullancs is volt, a védőoltást megelőzően vérvizsgálat elvégzése javasolt tisztázandó az esetleges korábbi fertőzést. ( abban az esetben ha már korábban fertőződött kutyát részesítünk lyme elleni védőoltásban a vakcina nem tudja kifejteni védőhatását, illetve később befolyásolhatja az esetleges lyme elleni szűrővizsgálatokat - a laborban el kell különíteni a természetes kórokozó- illetve a vakcina kórokozó hatására képződött ellenanyagokat)
 • a lyme ellen beadott védőoltás nem helyettesíti a kullancsokkal kapcsolatos külső védekezést, tekintettel arra, hogy babesia ellen nincs védőoltás (csak 3-4 hétig ható gyógyszeres védelem). Ne felejtsük azonban azt sem, hogy a külsőleg használt szerek sem képesek 100%-os mértékben távol tartani a kullancsokat.
 • ha biztosan tudjuk, hogy kutyánk nem kerül kullancsokkal kapcsolatba az oltás beadása nem indokolt
 • mielőtt kérjük az oltásokat, vegyük figyelembe a vakcina árát is, melyről az állatorvosainknál érdeklődhet ( noha a vakcina ára nem olcsó, de mégis jelentősen kedvezőbb, mint a betegégnél illetve fertőzöttségnél felmerülő laborvizsgálatok díja illetve a kezeléskor alkalmazott antibiotikum ára) 

 

 

 

 

RocketTheme Joomla Templates