Állatorvosi ügyelet
ÁLLATORVOSI HELYETTESÍTÉSI RENDSZERÜNK
 
Pácienseink sürgős (vélhetően életveszélyt jelentő) betegségeinek, sérüléseinek ellátására hétvégén és ünnepnapokon is igyekszünk lehetőség szerint rendelkezésre állni. Ezekben az időszakokban sem hagyjuk ellátatlanul ügyfeleink kedvenceit! Ezért 2012.09.01-től változó beosztás mellett helyettesítjük a rendelő keretein belül egymást. A helyettesítés hétvégén és ünnepnapokon 09 és 21 óra között érhető el!
 
 
Sürgős esetekben rendelőnk szolgálatban levő állatorvosát kell felhívni (ld. lentebb)!
 
  
 
Az ellátás a sürgősségi problémákra terjed ki. Ilyenek általában a vélhetően életveszéllyel, vagy életveszélyhez is vezethető, súlyos következményekkel járó állapotok. Nem tartoznak ide az esetleg több napja fennálló- és esetleg addig nem kezelt-, nem lázas és nem súlyos állapotok (részletesebben tájékozódhat a http://www.allatorvosiugyeletgyor.hu/esetek.html oldalon. Ezeket a betegeket a következő normál rendelési időben szívesen fogadjuk.
A szolgálatban levő kolléga nem a rendelőben tartózkodik, kizárólag telefonon történő egyeztetés után fogadja a pácienseket. Ezért az sürgősségi munkadíjon felül (nem életveszélyt jelentő esetben emelt sürgősségi pótdíjon felül) útiköltség is felszámításra kerül.
 
EZT A  HELYETTESÍTÉST SAJÁT ÁLLATORVOSAINK KÖZÖTT, SAJÁT PÁCIENSEK RÉSZÉRE SZERVEZZÜK!
 
2022. JÚLIUS 1-TŐL MEGSZŰNTETTÉK AZ ÁLLATORVOSI ÜGYELETET SOPRONBAN!
KÉRJÜK IDŐBEN ÉRDEKLŐDJÖN SAJÁT ÁLLATORVOSÁNÁL, KIHEZ ÉS HOVA TUD FORDULNI SEGÍTRSÉGÉRT HÉTVÉGÉN ÉS ÜNNEPNAPOKON, ILYEN ESETEKBEN KI FOGJA HELYETTESÍTI ŐT!
 
Saját betegnek az alábbi eseteket tekintjük:
Kutyák esetében:
  • kedvencük kizárólag nálunk kapta védőoltásait, beleértve az utolsó veszettség elleni védőoltást is, ami jelenleg érvényes
  • újonnan vásárolt állat, mely nem vagy csak a tenyésztőnél kapott oltást
  • korábban máshol oltott egyed, mely legalább az utolsó veszettség elleni oltását nálunk kapta, ami jelenleg érvényes
Egyéb állatok esetében:

oltással nem rendelkező állat (macska, görény stb.) melyet betegség esetén mi kezelünk és a számítógépes rendszerünkben szerepel.

A szolgáltatás igénybevétele sürgősségi tarifarendszerrel történik, útiköltség felszámítása mellett!

 
Nem a rendelőnk keretei között dolgozó kollégáink is kötelesek az ügyfeleik számára hozzáférhető módon (rendelőn kifüggesztés, üzenetrögzítő, kamarai honlap -www.maok.hu, stb.) tájékoztatást adni helyettesítésükről. A http://maok.hu/allatorvosi_ugyeletek/gyor-sopron_megye_2 linken láthatja a hivatalos listát, amelyen megtalálja elérhetőségével együtt az Ön állatorvosának helyettesét, illetve a közelben és Győr-Moson-Sopron megyében ügyelő kollégákat.
 
Az állatorvos választás felelősségteljes folyamat, ami során véleményünk szerint a pihenőidőben való ellátás is jelentős szempont kell, hogy legyen. Másrészről minden állatorvos felelősséggel tartozik az általa rendelési időben ellátott páciensekért akkor is, ha kedvezőtlen időben jelentkezik egy esetlegesen akár életveszélyes helyzet (esetleg akár csupán informálisan is pontosan megjelöli azt a lehetőséget, ahova betegei ezekben az időszakokban fordulni tudnak problémájukkal).
 

Kedves Gazdik!

 

A közelmúltban ismét szóba került a hétvégi városi ügyelettel kapcsolatos probléma, mivel 2022.július 1-től megszűnik Sopronban a hétvégi és ünnepnapi városi állatorvosi ügyelet.

 

Mi 2009-ben határoztuk el, hogy azoknak a gazdáknak, akik hétköznap megtisztelnek minket, és ellátásra hozzánk hozzák kedvencünket, lehetőséget biztosítunk arra, hogy hétvégén- és ünnepnapokon is ellátást kapjanak nálunk, ne kelljen kórelőzmény nélkül más rendelőbe menniük.

A nálunk dolgozó kolléganők és kollégák vállalták ezt a munkát, ami azt jelentette, hogy akár három hetente, vagy még annál is gyakrabban ügyeltünk ha a ciklusba ünnepnapok és hosszú hétvégék is beleestek. Ahogy bővült a csapat úgy nőtt ez az intervallum, és minden esetben megoldottuk ezt.

2007-ben nyitottuk meg az állatgyógyszertárunkat, ahol kezdetektől fogva állatorvos van jelen a teljes nyitvatartási időben naponta, 8 órán át. 2017-ben nyitottuk meg az Állatorvosi Centrumot, hétköznaponként napi 10 órás nyitva tartás mellett (3 kezelőben és 1 műtőben folyamatosan). Optimális esetben ehhez 7-8 állatorvos lenne szükséges. 

Az rendelőt és a gyógyszertárat jelenleg 6, de a közeljövőben már csak 5 állatorvos látja el, mindezek mellett vállaltuk a hétvégi és ünnepnapi ellátást saját betegeink részére.

A klinika ezalatt a több mint 5 év alatt összesen két alkalommal -1-1 munkanapra- volt zárva mindkét alkalommal padozat felújítása miatt.

Rendelési időben lelkiismeretünk szerint mindenkit ellátunk, azokat is, akik nem a mi ügyfeleink, sokszor rendelési időn kívül is. Beleértve azokat is, akiket más soproni rendelőben nem láttak el, annak ellenére, hogy korábban nekik szavaztak bizalmat. Nem küldtünk el betegeket, ha olyan problémájuk volt amit meg tudtunk oldani, még akkor sem ha ez a teljes napi munkarend felbomlásához vezetett.

A hétvégi helytállás után soha nem volt senkinek szabadnapja, most sincs, hétfőn is újból munkába kell állnunk.

Bizonyára könnyebben megy a hétköznapi munka, ha nem előzi azt meg a hétvégi helytállás, könnyebb mosolyogni és kipihentnek lenni. Akik hétvégén és ünnepekkor pihenni tudnak, kétségtelen előnyük van ebből a szempontból.

Nem soroljuk fel, csak a legfontosabbakat:

  1. Krónikus állatorvos hiány: évente a nyugdíjba vonuló állatorvosok helyett, és a méretben és számban bővülő praxisok működéséhez évente 80-100 állatorvos végez, ami az igénynek a töredéke.

  2. Az „állatorvos is ember”, van magánélete, egzisztenciáját építi, párkapcsolatát ápolja, netán családos ember, gyermekek édesanyja vagy édesapja.

  3. Munkavégzésünknek vannak fizikai és mentális határai, amik nem léphetőek át.

  4. Egyéb sok-sok szakmapolitikai probléma, ami nem ennek a fórumnak az illetősége.

 

A most felmerülő ügyeleti kérdéskörben legfontosabb probléma az 1. pontban említett állatorvos hiány. Rendelőnk a nyitás előtti idők óta folyamatosan keres állatorvost a szükséges fórumokon. Eleinte szerencsére sikerült elkötelezett, odaadó, szakmailag kompetens csapatot építenünk. Az utóbbi időkben azonban munkatársnőink egy része családanya lett, illetve további anyai örömök elé néz. Őket sajnos nem tudjuk a legnagyobb erőfeszítésekkel és áldozatokkal sem új munkatársakkal helyettesíteni. Sajnos így jelenleg a fentebb említett feladatainkat jelenleg 6, augusztustól 5 állatorvossal próbáljuk megoldani (nem a mi praxisunk foglalkoztat a legtöbb állatorvost Sopronban). Mi azonban nem adjuk fel korábbi elveinket, ezért továbbra is próbálunk gondoskodni ügyfeleinkről az „ügyeleti időben” az eddig megszokott nem ügyeleti rendszerben, telefonos egyeztetés alapján. Ez olyan magánéleti és egyéni áldozatokat követel tőlünk (hiszen pihenőidőt, szabadnapot eddig sem és ezután sem tudunk biztosítani), ami miatt a jövőben kénytelenek vagyunk a hétvégi és ünnepnapi rendelkezésre állás idejét 9-21 órára módosítani, és kifejezetten csak a saját ügyfeleink részére biztosítani. Kérnénk minden gazdit, hogy kérdezze meg és tisztázza kezelőorvosával, hogy a hétvégeken és ünnepnapokon kit tudnak felhívni, felkeresni, sürgős probléma esetén.

Jelen körülményeink között sajnos csapatunk elérte mentális és fizikai kapacitásának felső határát, így nincs arra lehetőségünk, hogy felvállaljuk a város és környékének állatorvosi praxisainak felelősségét, és a teljes hétvégi és ünnepnapi állategészségügyi ellátását.

Nagyon sokszor vezetett konfliktushoz az, hogy elsősorban saját ügyfeleket látunk el rendelési időn kívüli időszakban, ezért kérünk mindenkit, hogy fentieket fontolják meg alaposan, és fogadják el.

Kérnénk továbbá minden tulajdonost, hogy alaposan mérlegelje, mikor van szüksége hétvégén és ünnepnapokon állatorvosi segítségre. Sajnos most is jellemző, hogy több napja -esetleg hete- fennálló problémával jelentkeznek ezekben az időszakokban, akár részletes kivizsgálást igényelve (általában 10 esetből 6-7 ilyen). A sürgősség megítélése az állattartó feladata, amihez a honlapunkon és egyéb tájékoztatókban is kaphatnak útmutatást, még ha „az állat nem is tudja megmondani”.

Az állatorvosok az állatorvoslásból szerzik jövedelmüket és építik egzisztenciájukat, amit a rendelési időben (munkaidejükben) végeznek. Ahhoz, hogy munkájukat felelősséggel, szakmailag pontosan és magas színvonalon tudják ellátni, a hétvégéken és ünnepnapokon elsősorban pihenésre és feltöltődésre van szükségük, mint minden más nagy felkészültséget és pontos döntéseket igénylő foglalkozások esetén.

A továbbiakban is szeretnénk folytatni a 2009-ben elkezdett helyettesítési rendszerünket és szeretnénk mindent megtenni, hogy azokat a gazdikat akik bíznak bennünk, ilyenkor is segítsük!

Ez nem pénz kérdése, nem a praxis bővítésének kérdése, hanem részünkről gentlemen’s agreement.

Csak egyet szeretnénk, megpróbálni tisztességesen végezni munkánkat!

Nagyon köszönjük a megértést és a sok támogatást!

 

Tisztelettel: az Állatorvosi Centrum állatorvosai

 

 

 
Helyettesítési rendünk a jelen hetekben:
 

2024.03.15-03.17.            Dr. Licskay Tímea               0036302369364

2024.03.23-03.24.            Dr. Mentes Árpád                0036303525819

2024.03.29-04.01.            Dr. Horváth Gábor               0036302179819

2024.04.06-04.07.            Dr. Licskay Tímea               0036302369364

2024.04.13-04.14.            Dr. Gálos Péter                    0036302179818

2024.04.20-04.21.            Dr. Fodróczy Bettina           0036303927201

2024.04.27-04.28.            Dr. Bánáti László                 0036303697850

2024.05.01.                      Dr. Bánáti László                 0036303697850

2024.05.04-05.05.            Dr. Licskay Tímea               0036302369364

2024.05.11-05.12.            Dr. Horváth Gábor               0036302179819

2024.05.18-05.20.            Dr. Gálos Péter                    0036302179818

2024.05.25-05.26.            Dr. Bánáti László                 0036303697850

2024.06.01-06.02.            Dr. Mentes Árpád                0036303525819

2024.06.08-06.09.            Dr. Fodróczy Bettina           0036303927201

2024.06.15-06.16.            Dr. Gálos Péter                    0036302179818

2024.06.22-06.23.            Dr. Mentes Árpád                0036303525819

2024.06.29-06.30.            Dr. Fodróczy Bettina           0036303927201

2024.07.06-07.07.            Dr. Horváth Gábor               0036302179819

2024.07.13-07.14.            Dr. Licskay Tímea               0036302369364

2024.07.20-07.21.            Dr. Bánáti László                 0036303697850

2024.07.27-07.28.            Dr. Gálos Péter                    0036302179818

2024.08.03-08.04.            Dr. Mentes Árpád                0036303525819

2024.08.10-08.11.            Dr. Horváth Gábor               0036302179819

2024.08.17-08.18.            Dr. Licskay Tímea               0036302369364

2024.08.19-08.20.            Dr. Fodróczy Bettina           0036303927201

2024.08.24-08.25.            Dr. Bánáti László                 0036303697850

 

 

   

 

 

 

 

 

 

    

 

 

 

 

         

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

RocketTheme Joomla Templates