Bűzmirigyek

Néhány szóval meg kell emlékeznünk a bűzmirigy-kérdéskörről is!

Minden kutya rendelkezik (kanok és szukák egyaránt) a végbélnyílástól befelé néhány centiméterrel a jobb és bal oldalon egyaránt egy-egy bűzmirigynek nevezett nem minden tekintetben tisztázott funkciójú miriggyel. Sok gazdi nem is szerez tudomást az állat életében arról, hogy kutyájának is van efféle szerve. A bűzmirigy jellegzetes szagát akkor érezhetjük, ha az állat - általában hirtelen stressz hatására - azt "elengedi".( pl. a rendelőben a vizsgálóasztalra való feltevés közben )

A bűzmirigy akkor igényel külső beavatkozást, ha a begyulladására utaló tünetekkel szembesülünk. Ekkor kutyánk a fenekét a talajhoz dörzsöli ("szánkázik") illetve vakarózhat testszerte, valamint fejét rázza, fülét vakarhatja. Ekkor a viszkető érzést a begyulladt bűzmirigyből felszívódó allergén hatású anyagok okozzák. Amelyik kutya bűzmirigye nagyon gyakran begyullaad, és ez az állatnak gyakori "kínlódást" okoz, lehetőség van a mirigy műtéti eltávolítására is!

Fontos tudnunk, hogy alapvetően nem minden kutya hajlamos a bűzmirigyének begyulladására. Nem helyes, ha indokolatlanul kinyomatjuk - állatorvosnál, kuyakozmetikában - kutyánk bűzmirigyét, mert hasonló hatást érhetünk el mint a gyakran vágott köröm esetében. Vagyis minél gyakrabban kinyomjuk az annál hamarabb feltelik!

RocketTheme Joomla Templates