Betegségek

A következőkben szeretnénk néhány szót szólni azokról a betegségekről, melyek ellen célszerű oltani kiskutyánkat.

A kiskutyákra legnagyobb veszélyt napjainkban a parvovírusos bélgyulladás jelenti. Ennek a betegségnek a lefolyása függ a kórokozó megbetegítőképességétől illetve a kiskutya esetleges passzív (anyától származó) és aktív (védőoltástól származó) immunitásától. Minél erősebb az immunitás annál enyhébb és rövidebb a lefolyás és nagyobb az esély az átvészelésre. Ezért lényeges minél hamarabb elkezdeni az oltásokat.

A betegség tipikus esetben rendkívül rossz általános állapottal, napi több tucatnyi csillapíthatatlan hányással később hasmenéssel majd véres hasmenéssel- esetleg véres hányással járó, kezelés nélkül pedig végső soron kiszáradással és elhullással járó betegség. A lefolyása általában 5-6 napos, mialatt az állatot folyamatosan infúziós kezelésben kell részesíteni megakadályozandó a kiszáradást. Szerencsére ez a megbetegedés tömegesen nem fordul elő de azért még napjainkban is veszélyt jelent a fiatal kutyákra.

A betegség előfordulásának az esélyét úgy csökkenthetjük, hogy - ahogy már említettük - elkezdjük az oltási programot, és a lehető legrövidebb idő alatt be is fejezzük, kialakítva ezáltal a maximális védettséget. Másfelől - amíg tartanak az oltások, és a kicsi még védtelen - kerüljük sétáltatáskor azokat a helyeket ahol sok kutya megfordul. (pl. Várkerületen pórázon sétáló 7 hetes kölyökkutya esete)A betegséget ugyanis nemcsak közvetlenül kutyától hanem - a vírus erős ellenállóképessége miatt - közvetve, ragályfogó tárgyak segítségével (cipő, ruha, kéz stb.) is elkaphatja kedvencünk.

A kutya coronavírus okozta bélgyulladása a parvovírushoz képest sokkal enyhébb lefolyású és kevésbé rosszindulatú megbetegedés. Noha coronavírus ellen létezik védőoltás, rendelőnkben a fentiek figyelembevételével a védőoltás nem képezi az oltási sor részét, külön kérésre azonban nincs akadálya az immunizálásnak.

Biztosan sokan hallottak - főleg az idősebb generáció - a kutyák szopornyica nevezetű megbetegedéséről. Ez a betegség régebben hatalmas járványok formájában tizedelte a környék kutyaállományát. Ma már - hála a sok beadott védőoltásnak - csak eseti jelleggel fordul elő.

Ez a betegség kezdetben emésztőszervrendszeri és/vagy légzőszervi formában jelentkezik (hasmenés, hányás; tüdőgyulladás), melyekből sokszor látszólag meggyógyul a kutya. Később azonban jelentkezhetnek a betegség késői tünetei is, melyek idegrendszeri tünetekben (pl. görcsök, izomrángás) illetve bőrelváltozásokban (orrtükör és a talppárnák bőrének a megvastagodása) nyilvánulnak meg.

Fontos megjegyezni, hogy a - parvovírussal ellentétben - a vírus idős kutyákat is képes megbetegíteni!

A kutya fertőző májgyulladása (Rubarth-kór) napjainkban ritkán fordul elő, de kialakulása esetén kutyánkban súlyos májgyulladás alakulhat ki, magas lázzal, sárgasággal a száj nyálkahártyáján vérzésekkel, esetenként véres széklettel és vizelettel. A betegség sokszor halálos kimenetelű.

Megjegyzendő, hogy a Rubarth-kór k??rokozója teljesen más típusú vírus, mint az emberi májgyulladások kórokozói, így ezt a betegséget kutyánktól nem kaphatjuk el!

A májgyulladással ellentétben a leptospirosis állatról emberre terjedő betegség, a fertőzés forrása ebben az esetben a fertőzött állat (rágcsálók, kutya) vizelete. A vizeletben levő kórokozó (leptospira) akár a bőr fellazult hámrétegén keresztül is be tud hatolni a szervezetbe.

A leptospirák okozta megbetegedés döntően intenzív sárgasággal és hullámzó lázgörbével járó májgyulladásban (főleg fiatal kutyáknál) illetve vesegyulladásban (idős kutyáknál) nyilvánul meg.

A kórokozó baktérium, ezért a betegség antibiotikoumos kezeléssel általában gyógyítható! Mivel a betegségnek közegészségügyi jelentősége is van fontos hangsúlyozni az alapoltásokon túl, az évenkénti emlékeztető oltás fontosságát is.

Főleg nagyobb tenyészetekben, kutyatelepeken, menhelyeken stb. alakulhat ki a kedvezőtlen tartási körülmények (pl. zsúfoltság), időjárás ill. egyéb hajlamosító tényezők hatására a kennelköhögés.

A betegség vírusos (ezt tartalmazzák az oltóanyagok) és bakteriális hatásra - a hajlamosító tényezők szerepét nem feledve - kialakuló felső légúti gyulladásban (orrfolyás, kötőhártyagyulladás, köhögés stb.) nyilvánul meg. A tartási körülmények megváltoztatása mellett adagolt antibiotikumok segítségével általában jól gyógyul.

RocketTheme Joomla Templates